Project Jeugd en Veerkracht 2018

 

Het project Jeugd en Veerkracht bestaat uit 8 inspirerende workshops. Bij elke bijeenkomst komen verschillende opvoedingskwesties binnen drie hoofdthema’s aan de orde.

Ontwikkeling van veerkracht tijdens kindertijd en puberteit.

w

Geweldloze communicatie met kinderen bevorderen..

Opvoeding als hulpmiddel om kinderen te helen van trauma’s.

WORKSHOPS

JEUGD EN VEERKRACHT WORKSHOP #8 OP 23 NOVEMBER 2018

Samenwerking tussen gezinnen, scholen en de gemeenschap voor een veerkrachtige jeugd

Spreker: Drs. Naomi Van Damme

Op 23 november a.s. vindt de afsluitende bijeenkomst plaats van het programma “Jeugd en Veerkracht”. Het thema van de bijeenkomst is “samenwerking tussen gezinnen, scholen en de gemeenschap voor een Veerkrachtige Jeugd”.

De samenkomst is vooral bedoeld voor oudervertegenwoordigers, hulpverleners, leerkrachten en anderen die zich beroepsmatig met de jeugd bezighouden. Ook als je niet eerder aan het programma heeft deelgenomen bent je van harte welkom! Doel is om meer te weten te komen over de bestaande organisaties in de wijk en hoe wij kunnen samenwerken. Onze organisatie richt zich vooral op Delfshaven.

Het programma begint met een lezing door Naomi van Damme van de Veerkracht Expertisecentrum. Naomi zal zich focussen op de verschillende aspecten van veerkracht cultivatie onder de jeugd. Om het materiaal enigszins te concluderen en samen te binden zal Naomi praten over onderwerpen zoals de potentiële baten van sociale structuren in veerkracht cultivatie, de mogelijkheid van samenwerking tussen verschillende domeinen in de streving naar een veerkrachtigere jeugd en de manieren om dit te bewerkstelligen.

JEUGD EN VEERKRACHT WORKSHOP #7 OP 19 OKTOBER 2018

Trauma en veerkracht ontwikkeling

Spreker: Sander van Goor

Sander van Goor is sinds 2000 werkzaam als muziektherapeut. Hij heeft veel ervaring opgedaan in het werken met kinderen en jongeren en hun ouders, mensen met een verstandelijke beperking, volwassenen en ouderen. Hij heeft gewerkt als behandelcoördinator binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en als senior tutor aan de opleiding Creatieve Therapie aan de Hogeschool Zuyd. Als muziektherapeut heeft hij ook gewerkt in Bosnië & Herzegovina en Brazilië. Naast muziektherapeut is hij trainer en workshopbegeleider in het bedrijfsleven en bovenal muzikant. Sander van Goor is aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor muziektherapie.

JEUGD EN VEERKRACHT WORKSHOP #6 OP 28 SEPTEMBER 2018

Puberteit. Opvoeding en alternatieven

Spreker: Angela Peeters

De tweede workshop Een wederzijds respectvolle relatie met pubers ontdekken zal Angela een lezing geven over 4 essentieel waarden in ouderschap die leiden tot een wederzijdse respectvolle relatie tussen ouders en pubers.

JJEUGD EN VEERKRACHT WORKSHOP #5 OP 13 SEPTEMBER 2018

Is het kind competent? De kindertijd onder pedagogische principes van jesper juul

Spreker: Angela Peeters

Ik ben op dit moment, opleider/trainer, coach/counselor kind-jongeren-jong volwassenen-volwassenen en gezinnen/ouders, supervisor, ontwikkelaar opleidingsmodules voor opdrachtgevers zowel als eigen organisaties. Eigenaar Familie Focus en licentiehouder family Lab Nederland. Deze zomer wordt de organisatie van Family Lab Nederland wereldkundig gemaakt en zal de website gevuld worden. Wellicht worden mijn 3 organisaties samengevoegd in Family Lab Nederland. Mijn specialisaties zijn ontwikkeling en hechting,ouderschap en opvoeden en coachen.

Angela zal voor twee workshops geven.

Hoe kunnen wij een respectvolle relatie met kinderen opbouwen

Spreker: Drs. Naomi Vandamme

De eerste workshop Is het kind competent? Hoe kunnen wij een respectvolle relatie met kinderen opbouwen? gaat over het jonge kind:  ontwikkeling, hechting, veerkracht en ouderschap en opvoeden. Wat vragen kinderen van ouders in hun jonge jaren? Wat willen zij en wat is hun behoefte? Hoe geven ouders leiding aan zichzelf om hun liefdevolle intentie naar tevredenheid om te kunnen zetten in gewenst opvoedkundig gedrag?
JEUGD EN VEERKRACHT WORKSHOP #4 OP 7 SEPTEMBER 2018

Hechting en veerkracht. De zwangerschap, van geboorte tot het eerste jaar

Spreker: Nuria González

Een eco-psychologische, praktische en respectvolle visie op ouders en baby.

We nodigen u uit voor een workshop met Nuria González; moeder, docent en psycholoog gespecialiseerd in perinatale psychologie, waarin onderstaande en gerelateerde vragen worden besproken en beschouwd:

Waarom is het noodzaak een gezonde en veilige hechting te vormen vanwege de overleving en ontwikkeling van een baby?

Wat is nodig om zo’n hechting met een baby te creëren? (fysiologie en psychologie van baby en ouders)

Op welke middelen rekenen we of welke middelen dienen we in te schatten? Wat kan ik doen om families te helpen die deelnemen aan dit proces? (familiesystemen, gemeenschappen, sociaal culturele systemen)

Wie waren wij zelf als kind en hoe wilden wij zijn als ouders? (intergenerationele aspecten en het ouderschap als mogelijkheid tot groei en heling)

Hoe kan ik als professional helpen? (preventie en begeleiding)

JEUGD EN VEERKRACHT WORKSHOP #3 OP 29 JUNI 2018

Hechting en ontwikkeling tussen volwassenen

Spreker: Reginald Aldrin Markes

Reginald is een ervaren EFT relatietherapeut en gezinstherapeut. Zijn focus ligt op het herstellen en helen van de hechting, de emotionele verbinding, die partners en gezinsleden ondervinden. Zo kunnen zij weer vertrouwen, veiligheid en intimiteit in hun relatie brengen.

Hij heeft zich  gespecialiseerd in de Emotionally Focused Therapy (EFT) methode.

Naast EFT maakt hij ook gebruik van andere methodieken.

JEUGD EN VEERKRACHT WORKSHOP #2 OP 1 JUNI 2018

Van hechting tot veerkracht ontwikkeling

Spreker: Drs. Naomi Van Damme

Expertisecentrum, de ChildFlower organisatie en Traumazorg Limburg. Ze heeft een groot deel van haar leven toegewijd aan het bestuderen en cultiveren van veerkracht in kinderen. Als een voorbode op onze dag van veerkracht zal Naomi met ons in dialoog gaan over de vraag: “Wat is veerkracht?”. De eerste lezing “Hoe kan ik mijn kind sterker maken”? zal een poging zijn om de definitie van “veerkracht” en ons begrip ervan te verscherpen in termen van herkenbaarheid, potentieel en beoefening.

De tweede en laatste lezing “samenwerking tussen gezinnen,  scholen en gemeenschap voor een veerkrachtige jeugd”,  zal zich focussen op de verschillende aspecten van veerkrachtcultivatie onder de jeugd. Om het materiaal enigzins te concluderen en samen te binden zal Naomi praten over onderwerpen zoals de potentiële baten van sociale structuren in veerkrachtcultivatie, de mogelijkheid van samenwerking tussen verschillende domeinen in de streving naar een veerkrachtigere jeugd en de manieren om dit te bewerkstelligen.

JEUGD EN VEERKRACHT WORKSHOP #1 OP 18 MEI 2018

Het gezin door de tijd in nederland

Spreker: Hans de Vries

Momenteel ben ik werkzaam aan de PABO van de Hogeschool Rotterdam als docent geschiedenis. Daarnaast begeleid ik studenten in de stage in het basisonderwijs en op de PABO met hun studie.

Ik heb dit jaar een nieuwe uitdaging gevonden in een masteropleiding begeleidingskunde ook aan de Hogeschool Rotterdam. Daardoor ben ik begonnen aan het voeren van supervisiegesprekken en lees ik veel literatuur die betrekking hebben op het leren. Erg uitdagend en vooral heel fijn om met iets heel anders dan geschiedenis bezig te zijn.

Verder is het wellicht interessant te melden dat ik voor de PABO ruim twintig jaar leerkracht ben geweest in het basisonderwijs in Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Bovendien ben ik man van mijn vrouw en vader van drie puberjongens die opgroeien in een uitdagende en boeiende wereld. Zij zijn heel mooi hun eigen weg aan het vinden met alle obstakels die ze daarbij tegenkomen. Mooi om van zo’n stel de vader te zijn. En … ik ben dol op mountainbiken!

Wil je contact met ons nemen?

Stuur ons een bericht